Wijziging Poolse belastingwetgeving

Polen heeft tot eind 2020 Poolse arbeiders, die in het buitenland werken, altijd fiscaal vriendelijk behandeld door een volledige ‘vrijstelling’ (ulga abolicyjna) te geven voor het verschil in belastingheffing tussen werken in Nederland en leven in Polen. Vanaf 1 januari 2021 schaft de Poolse regering deze ‘vrijstelling’ grotendeels af.

De Poolse arbeiders moeten over het verschil in (inkomsten-)belasting tussen Nederland en Polen onder voorwaarden, en natuurlijk afhankelijk van hun persoonlijke omstandigheden, alsnog belasting betalen via hun belastingaangifte in Polen. Wat houdt dit nu concreet in? Omdat de belastingpercentages tussen Nederland en Polen verschillend zijn, kan dit betekenen dat Polen over verdiend inkomen in Nederland alsnog belasting moeten bij betalen.

Het effect van belastingbijbetaling zal het grootst bij werknemers die een groot gedeelte van het jaar in Nederland werkzaam zijn en een daardoor een behoorlijk inkomen verdienen. Als werknemers per jaar meer dan € 19.500 verdienen dan zal er naar alle waarschijnlijkheid belasting bijbetaald moeten worden in Polen.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Wiljan Beelen of Evert Kievit.

 

Wijziging Poolse belastingwetgeving
Website door Trendo